Relationer

Därför blir du kär i en viss person – här är teorierna

Fjärilar i magen, du lever på luft och hela världen känns insvept i sockervadd – känner du igen dig? Gratulerar, du har blivit förälskad. Men har du funderat på varför du blev kär i just den personen? Vi har tagit reda på några av teorierna kring varför man blir kär i en viss typ av person.

Innan vi går igenom några olika teorier kan det vara intressant att känna till lite av vad som händer i hjärnan när vi helt plötsligt blir kära. Vid förälskelse uppstår många kemiska reaktioner i hjärnan som då börjar utsöndra saker som dopamin och fenyletylamin, två ämnen som gör dig glad. Ett annat ämne som hjärnan också blandar med i kärleks-cocktailen är en rågad sked med serotonin, ett ämne som gör att du endast vill ha just den personen, du kommer inte hitta några fel med personen utan allt är perfekt.

Nåväl, nu har vi gått igenom det vetenskapliga och ska kolla lite mer på några olika teorier kring förälskelse.

En spegel av dig själv och du gillar dig själv

En teori är att personer ofta blir kära i människor som på något sätt påminner om de själva eller som delar samma visioner, drömmar och ambitioner. Om en person är lugn, balanserad och harmonisk är det alltså stor chans att träffa en likasinnad person. Detta gäller dock även för personer som har ett självdestruktivt beteende, de blir ofta kära i personer med samma beteende, något som tyvärr ofta inte leder till något bra.

Dofter – en viktig faktor?

Det har gjorts en rad olika undersökningar i ämnet och en undersökning har visat att dofter kan ha en stor påverkan på vem man blir kär i. Under ett test visade det sig att män attraheras mer av en kvinnas röst när de var som mest fertila. Under ett annat test fick kvinnor lukta på tröjor med manssvett. Det visade sig i testet att kvinnorna drogs till den doft vars ägare visade sig ha ett så olikt immunförsvar som kvinnans. Forskare förklarade då att det förmodligen beror på att två olika immunförsvar oftast ger en bättre genvariation för avkomman.

Huruvida teorier stämmer eller inte känns det oftast som att man inte kan hjälpa vem man blir kär i.

Så har du blivit kär – kör hårt!

Visa mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *