Relationer

5 anledningar till varför du bör testa att bo i kollektiv när du är ung

När gymnasietiden lider mot sitt slut börjar det verkligen bli frustrerande att bo hemma med mamma och pappa. ”Du måste göra si, du måste göra så” – känner du igen dig? Men att hitta en lägenhet är inte det lättaste. Bostadsbrist är ett faktum på de flesta håll i landet. Samtidigt har man ju inte en superhög ekonomi när man precis gått ur skolan. Varför inte testa på att bo tillsammans med andra? Här är 5 anledningar till varför du bör testa att bo i kollektiv när du är ung!

1. Lite pengar för väldigt mycket

När du bor i ett kollektiv har du ditt eget sovrum, i övrigt delar du alla de stora ytorna med de andra i huset. Vanligtvis är ett kollektiv ett stort hus med ett trevligt vardagsrum, kök, ett fint badrum och andra allrum. Hade du skaffat en egen lägenhet hade du förmodligen bott väldigt litet i jämförelse. Dessutom är det väldigt prisvärt att bo i kollektiv eftersom alla boende delar på kostnaden.

2. Gemenskap

Att bo i kollektiv innebär att du bor tillsammans med andra, detta är en av de största fördelarna. Inte nog med att du slipper vara själv – du kan umgås, laga mat, spela spel och få vänner för livet! Du har möjlighet att träffa nya vänner som är likasinnade, det är värt väldigt mycket.

3. Äta middag tillsammans

Att bo själv i en lägenhet kan snabbt bli tråkigt. Matlagning är sällan kul när det är bara för en person. När du bor i ett kollektiv kan du laga din egen mat, men det är också väldigt vanligt att människorna i huset lagar mat tillsammans och framförallt, äter tillsammans. Detta ger verkligen känslan av att vara en enda stor familj – mysigt!

4. Du slipper köpa alla hushållsprylar själv

Ofta när du flyttar in i ett kollektiv finns redan allt du behöver, det vill säga, du behöver inte köpa bestick, tallrikar och kastruller – köket är redan välutrustat och alla får använda redskapen. Det finns redan teve, soffa och ofta även spel och böcker. Första gången du flyttar hemifrån kommer det vara otroligt skönt att slippa lägga pengar på alla husgeråd.

5. Kollektivboende med likasinnade

Det finns mängder av olika typer av kollektiv runtom i landet. Bland annat är det vanligt att hyresvärden söker samma ”typ” av människor till ett kollektiv, exempelvis snickare, ölbryggare eller akademiker. Fördelen med detta är att du kan hitta ett boende med människor som brinner för samma saker som du. Du kommer inte ha några problem med att skapa nya vänner!

Visa mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *