Nyheter

Vad kan du göra för att förebygga näthat? Vi har tipsen

Nästan alla rör sig på nätet idag, gammal som ung. Där hänger man med sina vänner, deltar i diskussioner, shoppar, pluggar, dejtar och mycket mer. Man kan säga att nätet har blivit som en extra värld där mycket av det sociala livet pågår. Problemet är bara att det finns en baksida.

Bakom skärmen i anonymitet får vissa extra mod att spy ur sig hat och hot. Om du rör dig mycket på nätet så har du säkert också stött på näthatet. I vissa kommentarsfält och i forum frodas det. Kanske har du till och med haft oturen att bli utsatt själv? Som tur är finns det saker man kan göra för att bekämpa hatet. Här kommer några värdefulla tips:

1. Föregå med gott exempel

Ja, vi vet, det är lätt att störa sig på vissa personer på nätet. Innan du vet ordet av har några bitska formuleringar dykt upp i hjärnan, men det är där du måste hindra dig.

Du kommer inte att må bättre av att skrika ut din irritation och den som tar emot den kommer garanterat att bli ledsen eller arg. Det gamla talesättet “Behandla andra som du själv vill bli behandlad” är faktiskt väldigt sant.

2. Blockera

Vissa människor är det helt enkelt ingen idé att diskutera med. De tar bara din energi och är ute efter att trolla och få dig att må dåligt. Tryck därför bara på blockknappen så är de ute ur ditt liv,  puts väck!

På vissa sociala medier kan du också blockera vissa ord, ip-nummer eller mejladresser så att meddelanden som innehåller dem inte kommer fram och du slipper se dem.

3. Anmäl

När du ser kommentarer som innehåller hot, hat, hets mot folkgrupp eller andra dumheter så är det viktigt att anmäla. Om du till exempel rör dig på Facebook så är det enkelt att anmäla opassande kommentarer, bilder och videos. Detsamma gäller på plattformar som Instagram och Snapchat.

Om du själv utsätts för kränkande kommentarer eller hot ska du inte dra dig för att polisanmäla dem. Att hota någon är faktiskt olaglig även om det sker på nätet, något som många tycks ha svårt att förstå. En polisanmälan kan vara just det som den personen behöver för att förstå att det hen håller på med inte är okej.

 

Visa mer

Relaterade artiklar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *