Nyheter

Blir man verkligen pigg av kaffe? Det säger rykande färska studier

Legenden säger att getherdar från Etiopien på 900-talet var först med att dricka kaffe. Det här som ett resultat av att deras getter verkade ”dansa” efter att ha ätit kaffebär. En lokal munk gjorde då en drink med kaffebär och fann att det höll honom vaken hela natten, den första koppen kaffe hade fötts.

Kaffe spelade även en huvudroll i en historisk händelse i USA. År 1767 höjer man skatten på te, vilket inte mottogs väl av amerikanerna som lärt sig att älska drycken. Den hätska stämningen kulminerar år 1773, under Boston Tea Party – där kaffe lanserades som ersättare till te.

Drycken har sedan kommit att älskas i såväl Sverige som i andra länder världen över. I Italien finns det ett ordspråk som lyder att de inte bryr sig om vare sig kärlek eller sex. Bara det får sitt kaffe! Personen som myntade ordspråket kan förvisso ha dragit det hela till sin spets, men drycken har alltjämt många hälsosamma effekter.

En fråga är efter alla dessa år dock ständigt högaktuell. Blir man verkligen pigg av kaffe? Svaret är ett rungande ja! Koffein blockerar nämligen sömn genom att reagera med en receptor i nervsystemet. När du druckit en kopp absorberas koffeinet i kroppen där effekten kulminerar efter 30 till 60 minuter.

Hur länge koffeinet håller i sig är dock individuellt. Vissa bryter ner koffeinet väldigt snabbt, medan andra gör det långsamt (särskilt gravida). När kaffet är drucket så ökar adrenalinnivåerna och blodflödet genom hjärnan, samtidigt som luftrören vidgas.

Kaffe innehåller även nyttiga antioxidanter och forskning har visat att den har en bra effekt mot cancer, åldersdemens och diabetes. Samtidigt har koffeinet även en positiv verkan på ämnesomsättningen vilket kan hjälpa dig att hålla vikten nere.

…den italienska personen kanske inte var så snett ute trots allt. En java tack!

 

Visa mer

Relaterade artiklar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *