Underhållning & Nöje

Här är 7 av världens mest mystiska platser du måste besöka

Det är något speciellt med övergivna och hemsökta platser. Människan har länge fascinerats över det oförklarliga, vi tycks uppskatta den ruggande känslan det bringar och idag är det kanske än mer fascinerande i vårt ständigt uppkopplade samhälle. Vi har listat några av världens mest mystiska platser som är väl värda ett besök – om du vågar.  

1.Château Miranda, Belgien

Detta mäktiga men kusliga slott byggdes år 1866 och ägdes först av den välbärgade Liedekerke-Beaufort-familjen. Under andra världskriget pågick det strider om slottet och var ockuperat av tyskarna. Mellan 1950 och 1977 användes slottet som barnhem för sjuka barn. Slottet stängdes ner strax därefter och har sedan dess stått tomt och förfallit. Det ryktas om att slottet ska rivas – så skynda dig dit om du vill se denna brokiga byggnad!

  1. Pripyat, Ukraina Staden Pripyat har stått folktom sedan år 1986 då hela staden var tvungen att ödeläggas på grund av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Idag står staden helt tom och naturen tar över den mer och mer samtidigt som all inredning alltjämt är kvar då staden lämnades i all hast. Det går bra att göra kortare besök i form av guidade turer.
  2. Kolmanskop, Namibia

Det är något speciellt med övergivna platser som med tiden tagits över av naturen. I Namiböknen finner vi den välfotograferade spökstaden Kolmanskop. Det var drömmen efter diamanter som gjorde att tyskarna sökte sig hit i början av 1900-talet. År 1956 ödelades staden och sedan dess har den stått tom. Idag går det att besöka staden under specifika öppettider och glöm inte att köpa fototillstånd om du vill fotografera denna speciella plats.

  1. Oradour Sur-Glane, Frankrike

Oradour Sur-Glane även kallad Martyrstaden invaderades av tyskarna under andra världskriget 1944. Ett fasansfullt massmord ägde rum och staden brändes ner och ödelades. Staden har sedan dess aldrig byggts upp igen men står nu kvar som ett monument och är ett populärt turistmål.

  1. Dockön, Mexiko

I Mexiko i Xochimilco-kanalerna finns den så kallade Dockön som är ett hem till ett hundratal dockor. Enligt historien hittade öns enda invånare Don Julian Santana en död flicka i kanalen, han trodde att han behövde göra hennes själ lycklig genom att hänga upp dockor i träden. År 2001 drunknade Don Julian Santana i kanalen och det finns de som säger att det var dockorna som orsakade det. En annorlunda och mystik plats att besöka!

  1. Eastern State Penitentiary, Philadelphia, USA

Eastern State Penitentiary i Philadelphia var på sin tid världens mest kända och dyraste fängelser. Byggnaden var ett arkitektoniskt ritat och hade värme och rinnande vatten innan Vita huset. Flera av världens mest kända fångar har avtjänat sina straff i denna speciella byggnad. Idag är Eastern State Penitentiary ett museum där det går att ta del av historier om rymningsförsök och metoder de använde på fångarna.

  1. Borgvattnet, Jämtland, Sverige Prästgården i Borgvattnet 10 mil från Östersund räknas till en av Sveriges mest hemsökta hus. Gården har varit bebodd av flera prästfamiljer genom åren. En av prästerna som sägs hemsöka huset är Per Hedlund och hans fru Märta som fick 11 barn tillsamman. Sorgligt nog överlevde inte Märta förlossningen och det sägs att Per Hedlund lät sin döda fru ligga kvar i huset. För dem som törs går det att övernatta på prästgården i Borgvattnet.

 

Visa mer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *