Livsstil

Psykisk ohälsa bland unga når rekordnivåer – studier visar att detta är orsaken

Allt fler undersökningar visat att psykisk ohälsa ökar, det har nått en gräns där det inte längre går att blunda för det. Länge har den psykiska ohälsan varit tabu och inget man pratar om. Ett exempel är att det inte skulle vara okej att ringa sin arbetsgivare och sjukskriva sig med anledning av just psykisk ohälsa och att man då hellre ljuger och säger att man är magsjuk. Psykisk ohälsa bland unga når rekordnivåer – studier visar att detta är orsaken:

•Stress

Stress bland unga ökar och sjunker i åldrarna, vad orsaken till den ökade stressen beror på kan vara svårt att svara på. En anledning kan vara uppkopplingen. Idag använder även barn mobiltelefoner och är uppkopplade på nätet 24/7. Att ständigt vara närvarande, hålla koll på vad ens kompisar håller på med och samtidigt riskera att utsättas för mobbning online är påfrestande för vem som helst, inte minst för de yngre. Men det finns även en stress för de äldre ungdomarna, de som snart tar studenten och som inte vet vad de ska göra med sitt liv. Kanske har de svårt att hitta jobb och bostad, något som såklart spär på stressen. Att man känner sig uppgiven och håglös i en svår jobbsituation är inte särskilt konstigt.

•En tuff arbetsmarknad

Kraven på utbildning är något som ökat markant den senaste tiden. Detta gör att den som har svårt att hänga med i underskolåren kan ha svårt att komma in på utbildningar efter gymnasiet. Kanske gick de även ut med ofullständiga betyg. Detta leder till svår stress och ofta depression då det är svårt att få arbete utan höga betyg. De som drabbas värst är de lågutbildade, men även de som studerat vidare får det allt svårare eftersom konkurrensen är hög.

Visa mer

Relaterade artiklar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *